Hoppa till sidans innehåll

Landslag


Boxningsförbundet har fyra landslag med elitboxare:
Damsenior, Herrsenior, Damjunior- och ungdom samt Herrjunior- och ungdom samt Team Rio, en OS-satsning där de bästa från alla kategorier finns med.

För ovan nämnda landslag finns elitgrupper med de boxare som visat bäst resultat och bedöms ha störst potential, detta definierar SBF:s elitverksamhet.

Planeringen för elitgrupperna och de olika landslagsaktiviteter redovisas i kalendrar under varje kategori: herrsenior, damseniorherrar U19 & U 17 samt damer U19 & U17. En utvecklingsplan för Team Rio är framtagen mot OS i Rio 2016.

De bästa herr- och damboxarna rankas kontinuerligt i en ranking för damer och en ranking herrar.

Organisationen kring landslagen drivs av landslagsledningen koordinerat av sportkommittén och rikstränaren.

 

Den svenska modellen

 

Bakgrund

Tabellen ljuger inte är ett talesätt. Hur duktiga vi är beror på många variabler; formering av landslag, arbetssätt, kompetens bland ledare på alla nivåer, samhällets värderingar och individens förändrade prioriteringar och så vidare.
Den modell vi hittills arbetat efter har kännetecknats av hög landslagsaktivitet och en strävan att i möjligaste mån centralisera verksamheten för boxarna. Detta har inte tagit oss ända fram och för att få förändring måste vi göra förändringar i vår infrastruktur.

Problemformulering

Nästan alla av världens framgångsrikaste nationer har en centraliserad landslagsverksamhet, det vill säga att landslagen till stor del bor och lever som yrkesidrottare. Vi har försökt efterlikna denna modell men pga bristande resurser så har det inte lyckats.
Troligtvis är den största skillnaden mellan de ledande nationerna och oss inte kompetensen vad gäller boxning utan sociala skillnader. Andra värderingar och resurser och bättre utbyggd organisation skapar förutsättningar för individen på ett sätt som vi får svårt att efterlikna.
Vi har också upplevt alltför korta engagerade karriärer, både hos boxare och ledare. Ibland på grund av uppgivenhet inför sina möjligheter och ibland pga intern organisation (ideell ledare vs landslag).

Vad våra boxare behöver

För att våra boxare ska nå världselit så behöver de utsättas för inhemsk konkurrens, de behöver ha hög nivå på sparringpartnerns för att träna teknik och taktik. De behöver också förbättra sin träningsintelligens och ha tillgång till internationellt motstånd.

Framför allt behöver vi en modell som alla tror på och känner sig delaktiga i.

Vad vi vill göra

Istället för att fortsätta sträva mot en centraliserad verksamhet vill vi gå mot en decentralisering där vi ser att teamet klubbtränare och boxare sätts i fokus. Vi ska fokusera på att stödja boxaren i sin hemmiljö.
På detta sätt hoppas vi få mer engagerade ledare och en lättare vardag för boxaren som genom mindre resande får en lättare vardag.
Eftersom större ansvar läggs på klubbtränaren behöver vi göra en satsning på att utbilda de ledare som har aktuella boxare, till exempel görs det genom att de deltar i större utsträckning på landslagsuppdrag, men även att de får erbjudande om regelrätt utbildning.
För att lära ut och påtala vikten av systematisk träning vill vi även skapa en utvecklingsmodell av boxare som vi vill ska få genomslag i organisationen.

/Sportkommittén

Uppdaterad: 2013-10-09 14:50
Skribent: Pehr Grånefors

Foraldratelefonen_274p

 

BoxingEventService

 

logga Grand travel group jpeg

 

Scandic-logo-274p

 

Logo_vektoriserad_300x100

 

Logo_Sport-Campus_274pxl

 

274x120_WSB_TV_banner_SWEDISH

 

 www.sok.se

 

www.aiba.org

 

www.eubcboxing.org

 

SISU_Vardefullt_250X245

 

Banner_VK

Postadress:
Svenska Boxningsförbundet
Box 11016
116 64 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000 (vx)
E-post: This is a mailto link

Se all info