Hoppa till sidans innehåll

Om oss


Svenska Boxningsförbundet – en klassisk sport inom SOK och Riksidrottsförbundet


Boxning är en sport som engagerar!

Boxning har anor tusentals år tillbaka i tiden och har varit en olympisk gren sedan spelens början. Svenska Boxningsförbundet (SBF) är ett av de äldre förbunden i Sverige och grundades 1919, 52 år efter att den moderna boxningens normer, Queensberryreglerna, antogs.

Förbundet är som specialidrottsförbund medlem i Riksidrottsförbundet (RF), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) samt anslutet till Amateur International Boxing Association (AIBA), European Boxing Confederation (EUBC) och European Boxing Union (EBU). SBF ska följa de nämnda organisationernas stadgar och regler. Förbundet ska också arbeta för en dopingfri idrott samt verka för lika förutsättningar för alla.

Sverige har en lång tradition av framgångsrika boxare, kvinnliga som manliga. Boxare i SBF:s landslag har erövrat många internationella medaljer vid EM, VM och OS. Även SBF som förbund har belönats med utmärkelserna bästa Olympiska förbund (1988) samt Årets idrottsförbund (2009). SBF företräder 11 distriktsförbund/regioner i hela landet vilka organiserar ca 170 amatörboxningsföreningar med ca 15000 medlemmar.

SBF ansvarar för och driver föreningarnas gemensamma intressen, behov och önskemål på alla nivåer. SBF bedriver främst landslagsverksamhet inom amatörboxning, ansvarar för utvecklingen av verksamhet och ledarutbildning samt arrangerar den högsta ledarutbildningen. Dessutom främjar och samordnar vi svensk boxning i nationella och internationella sammanhang.

SBF:s övergripande mål är att boxning ska vara en av Sveriges ledande idrotter. Vi ska hålla samman elit och bredd och ha en god ekonomi. Våra landslags boxare ska kvalificeras sig för de stora mästerskapen, och vi ska ge dem förutsättningar att nå dit.

SBF ska vara aktivt inom AIBA, EUBC och RF. Våra föreningar ska vara väl fungerande med fler, och för tidens behov rätt utbildade, ledare. Många av våra klubbar tar stort socialt ansvar, det är vi stolta över och vill uppmuntra.

Under SBF:s årsmöte 2009 enades förbundet om att vår vision är att vi ska vara internationellt konkurrenskraftiga, med en bred och stabil verksamhet, där arbetet inom alla områden bedrivs enligt den överenskomna värdegrunden. SBF:s värdegrund fastslogs under årsmötet till följande fem stycken:

 

All verksamhet sker utifrån ett utövarperspektiv

All verksamhet inom Svenska Boxningsförbundet sker med utövarens bästa för ögonen, detta oavsett om utövaren är en boxare, domare eller ledare.

 

Idrott är glädje

Glädje är den starkaste drivkraften för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

 

Demokrati och delaktighet

Föreningsdemokrati innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om att ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund.

 

Allas rätt att vara med

Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.

 

Rent spel

Rent spel är en känsla för ärlighet och fair play, en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att hålla sig inom ramarna för överenskommelser och god etik och moral. Att verka mot fusk, dopning och osund ekonomi, mot mobbning, trakasserier och våld såväl i som utanför ringen.


Och, till en början utkämpades kamperna med åskådarna i cirkel runt pugilisterna, därav att den fyrkantiga matchplatsen faktiskt än idag kallas för boxningsRING!

 

 

Uppdaterad: 02 JAN 2018 22:36

Åldersbestämmelser - Diplom-SM

2018 Höllviken


För att få deltaga gäller nedanstående:

Minimum ålder: Boxaren skall ha fyllt 10 vid första invägningsdag (Lör. 10 mars).

Maximum ålder: Boxaren skall inte ha fyllt 15 vid första invägningsdag (Lör. 10 mars).


 

Postadress:
Svenska Boxningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000 (vx)
E-post: This is a mailto link

Se all info

www.boxingeventservice.com

http://sok.se/topp-och-talang/topp-och-talangstod.html

www.eubcboxing.org 

https://www.aiba.org/

http://www.rf.se/vaccinera