Hoppa till sidans innehåll

GDPR för föreningar


Nedan finner ni en genomgång av GDPR och matnyttig information kring detta i era föreningar:

Det är viktigt att alla i föreningsstyrelsen är insatta i vad ni som förening behöver göra i och med att den nya dataförordningen (GDPR) börjar gälla den 25:e maj. Vi på Svenska Boxningsförbundet (SBF) rekommenderar alla i er föreningsstyrelse att gå in på RF:s hemsida och läsa in er gällande GDPR (ni finner t.ex. där ett dokument som heter checklista för styrelser):

Länk till RF:s sida om GDPR: https://www.rf.se/Personuppgifter/utbildningstodochmallar/

GDPR innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet och ställer hårdare krav på hur personuppgifter får och inte får behandlas. Detta innebär att er förening måste se över hur ni behandlar personuppgifter och även se till så att ni upprättar riktlinjer för hur ni ska arbeta vidare.

Ett första steg för er förening är att informera era medlemmar om hur er förening hanterar personuppgifter och varför. Nedan finner ni ett exempel på hur ni kan gå tillväga:

  1. Informera om vilka uppgifter ni behöver och även sparar, exempelvis:

-          För- och efternamn.

-          Personnummer.

-          Mailadress.

-          Postadress.

-          Telefonnummer

För personer under 18 år så är det alltid att rekommendera att spara även målsmans uppgifter (samma uppgifter som nämns ovan).

2. Informera om varför ni behöver era medlemmars personuppgifter, exempelvis:

-          För att kunna kommunicera med era medlemmar.

-          För att kunna sprida information om föreningens aktiviteter.

-          För att kunna anmäla medlemmen till test/tävling i TA (här kan ni förslagsvis även ta med valda stycken ur det dokument som bifogas i detta mail) samt tillhandahålla statistikuppgifter för boxningens olika resultatberäkningsprogram.

-          För att se till så att medlemmen får den licens som behövs.

-          För att tillhandahålla statistikunderlag till Svenska Boxningsförbundet.

-          Underlag för ekonomisk sammanställning av betalda medlemsavgifter.

Här ska ni även ange om ni delar med er era uppgifter till tredje part, exempelvis sponsorer eller liknande.

Ni som inte använder er av er hemsida/medlemsregister via IdrottOnline måste skriva ett personuppgiftsbiträdesavtal med respektive leverantör. Detta gäller även till de eventuella andra parter som ni delar era medlemmars personuppgifter med.

Gemensamt personuppgiftsansvarig är de organisationer som gemensamt bestämmer hur och varför personuppgifter behandlas. RF/SF/IF är som utgångspunkt gemensamt personuppgiftsansvariga för personuppgifter i IdrottOnline. Vid gemensamt personuppgiftsansvar finns inget krav på personuppgiftsbiträdesavtal.
 

3. Informera om hur länge ni sparar uppgifterna, exempelvis:

-          Föreningen sparar personuppgifterna så länge uppgifterna är relevanta/personen är medlem i föreningen.

-          Föreningen sparar viss resultathistorik/medlemsstatistik för föreningshistorik.


 

4. Informera om vilka som har tillgång till personuppgifterna i föreningen, exempelvis:

-          Styrelsen har rätt att hantera alla personuppgifter om föreningens medlemmar.

-          Tränarna har rätt att hantera alla personuppgifter om föreningens medlemmar.

5. Informera om medlemmens rättigheter gällande sina personuppgifter, exempelvis:

-          Medlemmar har rätt att veta vilka personuppgifter ni som förening behandlar och har rätt att begära en kopia på uppgifterna. Medlemmen har också rätt att få felaktiga personuppgifter korrigerade och eller raderade.

Om medlem inte vill att föreningen ska registrera medlemmens personuppgifter så kan det innebära att den inte får information och/eller inte kan delta i stora delar av boxningsverksamheten. Detta är något föreningen ska upplysa nuvarande medlemmar om, men även nya medlemmar.

-          Medlemmen har rätt att ta emot sina personuppgifter i maskinläsbar form och överföra personuppgifterna till en annan organisation. 

-          Om medlem är missnöjd med hur föreningen behandlar personuppgifterna har den rätt att anmäla detta till Datainspektionen.

 

6. Informera om vilken laglig grund ni som förening samlar in medlemmarnas personuppgifter, exempelvis:

Föreningens medlemmar samtycker till uppgifterna ovan genom att betala sin medlemsavgift.

 

Uppdaterad: 07 JUN 2018 11:01 Skribent: Patrik Bengtsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Boxningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vi samarbetar med:

http://sok.se/topp-och-talang/topp-och-talangstod.html

www.eubcboxing.org

https://www.aiba.org/

https://www.rf.se/vaccinera

Banner för fler i rörelse