Hoppa till sidans innehåll

Medicinskt ansvarig

  • Uppdaterad: 16 SEP 2020 16:23

Leder svensk tävlingsläkarverksamhet i samverkan med distrikten och SBF.

Medicinskt ansvarig: 

Robert Ludwig
E-post: This is a mailto link
Telefon: 073-638 66 13

Klicka här för att öppna fil med namn på tävlingsläkare samt deras kontaktuppgifter.

AIBA Medical Handbook

Övriga i läkarkommittén är:
Jamaldin Jaff
E-post: This is a mailto link

Juliana Söderström
E-post: This is a mailto link

Justus Bejnö
E-post: This is a mailto link

Syfte och mål:

a) Medicinsk säkerhet

  • Undersökning var 50:e match

Intyg om genomförd hjärnundersökning skall insändas till förbundet var 50:e match. SBF förespråkar magnetröntgen, för MR-undersökning avsedd remiss öppnas genom att klicka här.

  • Årlig läkarkontroll

Skador på hjärta, lungor, njurar upptäcks. Syntestet är viktigt då närsynta personer lättare får näthinneavlossning vid slag mot ögat. Risken är större ju större synfel man har. Vi screenar även för systemsjukdomar som högt blodtryck och diabetes. Den grovneurologiska undersökningen är viktig då man utövar en tuff kampsport, som boxning, och utförs för att upptäcka eventuella skador på hjärnan.

  • Läkarundersökning innan match

Detta för att bedöma om boxaren är tävlingsduglig. Vi kontrollerar puls, blodtryck, lyssnar på hjärta och lungor samt gör en grovneurologisk bedömning. Om feber misstänks, tas tempen. Exempelvis boxare som har vätskebantat kraftigt kan bli så nedgångna att vi bedömer att det kan vara risk för hälsan att anstränga sig.

  • Läkarövervakning under match samt vid vissa landslagsläger

Läkare har rätt att avbryta en match om denne anser att boxarens hälsa kan vara i fara. Vid skador som inträffar under match görs en bedömning och försöker behandla på plats. Vid behov remitteras boxaren vidare till sjukhus eller vårdcentral

  • Utbildning av boxningsläkare

SBF utbildar läkare för att öka säkerheten inom sporten. För information om när utbildning hålls kolla i "Utbildningskalender" och under fliken "Utbildning" på hemsidan.
 
b) Att förebygga skador

  • Vi föreläser om kost, bantning - inklusive vätskebantning, idrottsskador och deras behandling samt träningsfysiologi. Detta kan ske på klubbnivå, tävlingar samt träningsläger. Hör av er till oss vid behov.

  • Landslagsboxare kan få tillgång till naprapat under träningsläger och tävling.

  • Vi verkar nationellt och internationellt för att öka säkerheten.

c) Medicinsk rådgivning inkl dopingfrågor

Har ni frågor, hör av er till oss. Se även under "länkar"

d) Värna om landslagsboxarna och arbeta för att de snabbt får hjälp av medicinsk expertis

  • Tävlingsläkare

Tränare, aktiva får gärna vända sig till SBF via e-post eller under tävlingar vid frågor. Vad gäller hälsokostpreparat uppmanas alltid kontakt med oss för att säkerställa att preparatet ej är dopingklassat.

Hur många läkare behövs på en tävling?
Vid mindre tävlingar räcker det med en läkare. Vid turneringar > 50-55 boxare krävs 2 läkare. En läkarundersökning tar ungefär 5 minuter för en van tävlingsläkare om doktorn assisteras av någon som fyller i data i boken vid undersökningens gång. ALLA läkarundersökningar som endast består av frågan "hur mår du" och en snabb titt i halsen är fullständigt meningslösa.

Läkarintyg krävs vid användandet av dopingklassade läkemedel.

Om en boxare av medicinska skäl måste använda ett dopingklassat läkemedel krävs ett läkarintyg. Detta skrives lämpligen av behandlande läkare. För att vara internationellt gångbart skrivs det på engelska. Intyget får inte vara äldre än tre år men vi rekommenderar att det förnyas årligen.

Return to box programme

En hjärnskakning behöver inte betyda en medvetandeförlust utan de enda symtomen kan vara exempelvis huvudvärk och yrsel. Studier har visat att hjärnskakning är ett vanligt problem generellt inom idrotten (ej bara boxning) och det är vanligt att idrottaren ej söker sjukhusvård för en hjärnskakning om han/hon inte varit medvetslös. Studier har visat att 26% av alla hjärnskakningar kommer inom idrotten, men det är förmodligen en underskattning, då många barn med en liten hjärnskakning inte söker medicinsk vård. Studier har också visat att om en person drabbats av en hjärnskakning är risken större att få en ny hjärnskakning. 

Doping
Med doping menas bruk av de substanser eller metoder som är förbjudna enligt Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) eller annat internationellt specialidrottsförbunds (ISF) bestämmelser.

För att sprida kunskap om dopingreglerna och förhindra ofrivillig doping tillhandahåller Riksidrottsförbundet två kompletterande dopinglistor:
Den så kallade röda listan över dopingklassade läkemedel ges ut i samarbete med Apoteket. Här sammanfattas reglerna på ett lättillgängligt sätt. Tips! "Röda listan" finns även som broschyr, i behändigt plånboksformat. Hämta den gratis på närmaste Apotek.

Mer information om Riksidrottsförbundets arbete kring doping hittar du här.

Postadress:
Svenska Boxningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vi samarbetar med:

http://sok.se/topp-och-talang/topp-och-talangstod.html

www.eubcboxing.org

https://www.aiba.org/

http://www.rf.se/vaccinera

TFFIR.jpeg