Hoppa till sidans innehåll

Proffsboxning


Poängbedömning

Professionell boxning bedöms annorlunda än amatörboxningen. Proffsboxningen bärs upp av ett flertal organisationer (som exempelvis WBC, IBF, WBA, WBO, IBO). Även dessa har olika bedömningsgrunder, men det finns en uppsättning ”Unified rules” som brukar användas när flera organisationer är inblandade. De kan tjänstgöra som riktmärke. Små justeringar brukar som regel alltid ske på det tekniska möte som hålls i samband med invägning. Nedan följer de generella delarna i bedömningen.

Bedömningen i professionell boxning bygger på ”10-poängsystemet”. Den grundläggande regeln är att segraren i varje rond alltid skall ha 10 poäng. Vinner en boxare en rond utan nedslagning eller varning så blir det 10-9. Det spelar ingen roll om det är ett eller tjugu slags skillnad.

Poängen fördelas med hänsyn till rena slag med kraft i anfall och försvar. Ringdominans och effektivitet, i både anfall och försvar, är andra viktiga kriterier. Naturligtvis går aggressivitet före passivitet. Det tilldelas poäng för alla slag och svingar där träffytan är knogpartiet och som utförs med stängd handske. Slagen kan träffa vilket ställe som helst på huvudet sidor och framsida samt alla ställen på kroppens framsida över midjan. Tyngden i slagen räknas också med följd att även om en boxare har fler slag så kan han förlora en rond. Varje rond skall behandlas som en ny match, utan att blicka tillbaka eller spekulera i kommande ronder.

Om det är en nedslagning så blir det 10-8, två nedslagningar 10-7 osv. Man brukar inte gå lägre än 10-6 i en rond. En boxare som tagit en ”räkning” (eller en mer än sin motståndare) kan aldrig vinna ronden. När det gäller utdelning av varning så dras den av efter själva rondbedömningen. Exempel, blir det 10-9 till boxare A och samma boxare har fått en varning så blir det i 9-9 i protokollet. Om boxare B får en varning så blir det 10-8.

Varje rond skall bedömas enskilt och poängdomarna bör undvika oavgjorda ronder, alltså 10-10. Det brukar accepteras att ha en 10-10 rond under en 12-ronders match. Det ses ändå som en liten svaghet att inte hitta en vinnare. Med tanke på att professionell boxning har flera bedömningskriterier så det skall inte behöva bli 10-10.

Domslut

Det finns sju olika domslut inom proffsboxningen

Points (Poängseger)

KO (Knock-Out)

TKO (Teknisk Knock-Out) Då domaren bryter matchen alt. den ena boxaren ger upp

TD (Teknisk poängseger) Då man räknar poäng efter tidig skada. Oftast innan rond fyra.

Draw (Oavgjort)

ND (No Decision) ersätter den tidigare lite missvisande termen No Contest

Dq (Diskvalifikation)

Uppdaterad: 03 MAR 2011 20:09 Skribent: Leif Nilsson

Postadress:
Sydsvenska Boxningsförbundet
Per-Axel Sjöholm, Österlenvägen 284
271 75 Glemmingebro

Kontakt:
Tel: 041160030
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vi samarbetar med:

http://sok.se/topp-och-talang/topp-och-talangstod.html

www.eubcboxing.org

https://www.aiba.org/

https://www.rf.se/vaccinera

Banner för fler i rörelse