Hoppa till sidans innehåll

Tränare

  • Uppdaterad: 22 OKT 2020 17:21

Tränarlicens - Licensiering
Svenska Boxningsförbundet (SBF) har den 12 januari 2015 beslutat att införa en tränarlicens för att kvalitetssäkra svensk boxning och precisera ansvaret för boxarnas säkerhet. Licensieringen innebär att SBF kommer att föra ett register över aktiva tränare och ledare.

Tränarlicensen har en giltighetstid av två år från beslutsdagen. Innehav av en giltig tränarlicens är obligatoriskt för rätt att sekondera vid SBF:s mästerskap. Den som ansökt om och beviljats en tränarlicens förbinder sig att följa SBF:s regler samt

AIBA:s tävlingsregler och etiska regler. Licensinnehavaren skall genomgå SBF godkända utbildningssteg enligt nedan.

Tränarlicensen kommer att vara obligatorisk fr.o.m. 1 maj 2015.

För fullständig information ladda ned dokument till höger "SBF_Tränarlicens_information"

Tränarutbildningar steg I-IV

SBF arrangerar färdiga tränarutbildningar i fyra steg i samverkan med distriktsförbund och klubbar. Kurserna vänder sig till både nya tränare och ledare som vill lära sig grunderna men även till rutinerade coacher som vill uppdatera sina kunskaper. Inga förkunskaper krävs för deltagande första stegutbildningen. För övriga kurser krävs att föregående nivåer genomförts.

Planerade utbildningar och anmälan kan läsas genom att klicka här.

Steg I

Kursen behandlar grundfaktorer och utlärningsmetoder inom boxningens lära som bland annat grundställning och förflyttningar, utförande av de olika slagen och försvar av dessa, fysövningar samt en mängd uppvärmnings- par- och sparringövningar. Utbildningarna innehåller även teoretiska och praktiska övningar som tar upp ledarskap, taktik och teknik samt analys av den moderna amatörboxningen och dess olika boxningsstilar.

Steg II

Kursen vidareutvecklar grundfaktorer och utlärningsmetoder inom boxningens lära som bland annat förflyttningar, utförande av de olika slagen, kombinationer och försvar av dessa samt en mängd par- och sparringövningar. Kursen innefattar fysiologi, träningsplanering samt regler och bestämmelser inom boxningen. Utbildningarna innehåller även teoretiska och praktiska övningar som tar upp ledarskap, taktik och teknik samt analys av den moderna amatörboxningen och dess olika boxningsstilar.

Steg III

Kursen varvar teori och praktik och tar upp ämnen inom bland annat: (1) Anatomi, musklerna, skelettet och ledernas funktion, (2) Styrketräning, dess betydelse och olika träningsmetoder, (3) Koordinations och boxningstekniska övningar, (4) Rörlighet och skadeförebyggande övningar och metoder, (5) Träningsplanering, (6) Kost och måltidsplanering, (7) Bantning och vätskeförlust, (8) Idrottspsykologi och mental träning, (9) Förebyggande doping och (10) Ledarskap.

Steg IV

Kursen varvar teori och praktik och tar upp och fördjupar ämnen som bland annat: (1) Boxningssportens moderna träningsmetoder och utförande, (2) Skolboxning, taktisk och teknisk träning, (3) Redskapsträning och intervallträning, (4) Styrketräning, (5) Aerob och anaerob träning, (6) Träningsplanering, (7), Dopingförebyggande, (8) Pedagogik och mental träning och (9) Ledarskap och coaching.

Specialanpassade tränarutbildningar

Distriktsförbund och klubbar erbjuds även specialanpassade kurser från SBF. Detta kan exempelvis vara en dag med grundläggande boxningsmetodik eller en halvdag med parövningar och träning med plattor. Tag kontakt med kansliet för vidare diskussion This is a mailto link

Tränarutbildningar hos SISU

SISU Idrottsutbildarna erbjuder olika former av utbildningar för tränare såsom: Idrottspsykologi och mental träning, Idrottsskador och rehabilitering, Kost och näringslära, Pedagogik samt Träningslära. Klicka här för att läsa mer.

Utbildningsmaterial

Under sommarlägret 2011 genomfördes två föreläsningar inom områdena kost och viktminskning samt träningsfysiologi. De digitala underlagen från dessa föreläsningarna kan läsas i följande dokument:

Sveriges Boxningsinstruktörer

Sveriges Boxningsinstruktörer (SBI) är en frivillig förening för tränare. SBI:s uppgift är enligt deras stadgar följande:

Sveriges Boxningsinstruktörer skall under organiserade former diskutera och stödja utvecklingen av klubb- och distriktstränare och deras verksamhet, vara ett stöd för klubbtränare i deras kontakt med Svenska Boxningsförbundet och landslagsledningen samt vara ett stöd till Svenska Boxningsförbundets arbete att uppfylla förbundets visioner och verksamhetsmål.

Kontaktperson för SBI är:

Kermith Fredriksson - Morgongåva BK

This is a mailto link - 076-137 78 49

Postadress:
Svenska Boxningsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vi samarbetar med:

http://sok.se/topp-och-talang/topp-och-talangstod.html

www.eubcboxing.org

https://www.aiba.org/

https://www.rf.se/vaccinera

TFFIR.jpeg